Funkcije dostopnosti v Max

S funkcijami dostopnosti se lahko pomikaš po storitvi Max ter gledaš oddaje in filme. Max podpira naslednje:

Zaprti podnapisi

Ogled nekaterih oddaj in filmov v storitvi Max je mogoč z zaprtimi podnapisi. Nekateri zaprti podnapisi so na voljo samo v angleščini. Med predvajanjem lahko zaprte podnapise vklopiš ali izklopiš tako, da v predvajalniku izbereš gumb »Zvok in podnapisi«.

Za več informacij preberi temo Ponapisi, podnaslavljanje in zvok.

Zvočni opis (govor)

Zvočni opis je nadomestni zvočni posnetek, ki med pogovori opisuje, kaj se dogaja na zaslonu (na primer podroben opis prizora ali dogodka). Vsebine z zvočnim opisom poiščeš tako:

  • Na začetnem zaslonu Max poišči vrstico Išči po žanru (zadnja vrstica na začetnem zaslonu), nato pa izberi Zvočni opis.

Zvočni opis bo morda na voljo samo v angleščini. Oddaje in filmi z zvočnim opisom imajo na strani s podrobnostmi indikator zvočnega opisa.

Vklopi ali izklopi zvočni opis

Zvočni opis lahko vklopiš za izbrane oddaje in filme. Če vklopiš zvočni opis, se predvaja kot privzeti zvočni posnetek za druge oddaje in filme, ki si jih ogledaš (če je na voljo). To narediš tako:

  1. Začni predvajati oddajo ali film, nato pa prikaži kontrolnike predvajalnika.
  2. Izberi meni Zvok in podnapisi speech bubble.
  3. V razdelku Zvok izberi Angleščina – zvočni opis (če je na voljo), nato pa izberi pojavni gumb (X) za zapiranje podnapisov in zvoka.

Če želiš izklopiti zvočni opis, znova odpri meni Zvok in podnapisi in v razdelku Zvok izberi kateri koli drug jezik.

Če je bil v storitvi Max izklopljen zvočni opis, vendar se ta še naprej prikazuje, preveri nastavitve naprave. Na primer:

  • V telefonu ali tabličnem računalniku izberi Nastavitve > Dostopnost ter izklopi možnost Zvočni opis.

Iskanje oddaj in filmov z zvočnim opisom

Iskanje:

  • V storitvi Max na začetnem zaslonu izberi Iskanje in poišči možnost Zvočni opis.
  • Na strani za iskanje se pomakni navzdol v vrstico Išči po žanru in izberi Zvočni opis. Tukaj najdeš celotno zbirko vsebine zvočnih opisov.

Na začetni strani naredi naslednje:

  • Na začetni strani Max se pomakni navzdol v vrstico Išči po žanru (zadnja vrstica na začetnem zaslonu), nato pa izberi Zvočni opis. Tukaj najdeš celotno zbirko vsebine zvočnih opisov.

Na strani Serije ali Filmi:

  1. V Max izberi Serije ali Filmi (na vrhu zaslona).
  2. Pomakni se navzdol v vrstico Išči po žanru (zadnja vrstica na začetnem zaslonu), nato pa izberi ploščico Zvočni opis. Tukaj najdeš serije in filme z zvočnim opisom. V zbirki Zvočni opis lahko vsebine filtriraš po abecedi ali po žanru.
  3. Izberi serije ali filme, ki jih želiš raziskati.

Bralniki zaslona

Bralnike zaslona lahko uporabiš kot pomoč pri iskanju in predvajanju vsebin. Max podpira naslednje bralnike zaslona:

*VoiceView v Fire TV med predvajanjem ne podpira zvoka Dolby Audio. Če želiš nadzorovati predvajanje s funkcijo VoiceView, bo morda treba v napravi Fire TV onemogočiti Dolby Audio.

**Podpora za PlayStation 4 bo kmalu na voljo. Preveri, ali so na voljo posodobitve.

***Če uporabljaš napravo Samsung Android in Samsungovega glasovnega pomočnika, bo morda treba namestiti funkcijo TalkBack, da bo zagotovljena celotna podpora za bralnik zaslona.

Za gledanje lahko uporabiš tudi AirPlay ali Chromecast, za nadzorovanje predvajanja pa bralnik zaslona v telefonu ali tabličnem računalniku.

Navigacija s tipkovnico

Za pomikanje v storitvi Max lahko uporabiš zunanjo (strojno) tipkovnico in nadzoruješ predvajanje v spletu, telefonu ali tabličnem računalniku. To narediš tako:

Navigacija v storitvi Max

  • Za premikanje med elementi pritisni tabulatorko ali tipko s puščico.
  • Za izbiro elementa pritisni preslednico.
  • Za aktiviranje povezav pritisni Enter.
  • Za zapiranje menijev in prekritij pritisni Esc.
iOS: tipkovnica ne deluje?
V napravi iOS izberi Nastavitve > Dostopnost > Tipkovnice > Poln dostop do tipkovnice in vklopi možnost Poln dostop do tipkovnice. Za več informacij pojdi na iPhone: prilagoditev nastavitev tipkovnice ali iPad: prilagoditev nastavitev tipkovnice.

Ali uporabljaš tipkovnico v pretočnem predvajalniku ali igralni konzoli?

  • Za navigacijo uporabi smerne puščice, za izbiro pa tipko Enter.
  • Bližnjice na tipkovnici trenutno niso na voljo.

Glasovni ukazi Alexa (v izbranih državah)

Za iskanje in predvajanje oddaj in filmov Max, kot tudi za nadzor predvajanja videov lahko uporabiš glasovne ukaze Alexa. Izgovoriš lahko na primer ukaze, kot je »Alexa, find dramas on Max« ali »Alexa, play House of the Dragon«.

Kaj potrebuješ:

  • Naprava Amazon Fire TV
  • Naprava, omogočena za Alexo, Glasovni daljinski upravljalnik Alexa ali seznanjena naprava Echo

S storitvijo Max lahko uporabiš naslednje ukaze Alexa. Če uporabljaš glasovni daljinski upravljalnik Alexa, pritisni in pridrži gumb za govor in začni govoriti z Alexo.

Če želiš odpreti Max, uporabi ukaz open ali launch. Reci na primer »Alexa, open Max«. Nato izberi profil in začni z gledanjem.

Če želiš poiskati oddajo ali film, uporabi ukaz find. Reci na primer »Alexa, find The Last of Us«.

Kontrolniki za predvajanje

Za predvajanje filma ali naslednje epizode v seriji uporabi ukaz play ali watch. Reci na primer »Alexa, play The White Lotus«.

Za predvajanje epizode v sezoni določi sezono in epizodo. Reci na primer »Alexa, play Game of Thrones Season 1 Episode 2«.

Za začasno zaustavitev predvajanja uporabi ukaz pause. Reci na primer »Alexa, pause«.

Za nadaljevanje predvajanja uporabi ukaz resume, play, watch ali unpause. Reci na primer »Alexa, resume«.

Za ustavitev predvajanja uporabi ukaz stop. Reci na primer »Alexa, stop«.

Če želiš skočiti za 30 sekund naprej, uporabi ukaz fast forward. Reci na primer »Alexa, fast forward«.

Če želiš skočiti za 30 sekund nazaj, uporabi ukaz rewind. Reci na primer »Alexa, rewind«.

Glasovni ukazi ne delujejo?
  1. Preveri, ali je Amazon Fire TV posodobljen. V ta namen izberi Nastavitve > Naprava > Več informacij > Preveri, ali je na voljo posodobitev sistema.
  2. Prepričaj se, da je naprava Alexa povezana s Fire TV. Kako se to naredi, preberi v temi Uporaba naprave Alexa za upravljanje Fire TV.

Za več informacij pojdi na Pomoč za Alexo.

Opozorila o občutljivosti na svetlobo

Pri nekaterih oddajah in filmih z intenzivnimi vzorci bliskavice je na zaslonu s podrobnostmi o naslovu opozorilo o občutljivosti na svetlobo. Prizadevamo si, da bi opozorila o občutljivosti na svetlobo dodali vsem oddajam in filmom v Max.