Гледај Max во 4K UHD и HDR10 или Dolby Vision

Може да гледаш избрани наслови во 4K UHD со HDR10 или Dolby Vision на одредени уреди со Премиум пакетот. За да дознаеш дали некој наслов е достапен во 4K UHD со HDR10 или Dolby Vision, избери го насловот на серијата или на филмот во Max, а потоа побарај 4K UHD со HDR10 или Dolby Vision на екранот со детали.

Напомена Достапноста на 4K UHD, HDR и Dolby Atmos зависи од насловот, основниот пакет и од уредот.

Max автоматски го репродуцира највисокиот квалитет на видео достапен на уредот и на пакетот за претплата. Насловите достапни во 4K UHD се достапни и во HD на сите поддржани уреди.

За информации за Dolby Atmos, оди на Квалитет на аудио на Max.

Што ти треба

За да гледаш во 4K UHD со HDR10 или Dolby Vision:

Сите уреди мора да поддржуваат HDMI 2.0 и HDCP 2.2 (телевизор, медиа плеер, аудио/видеоприемник, кабли, адаптери и сите други поврзани уреди.

Ако ги имаш горенаведените барања и насловот е достапен во 4К UHD, Max автоматски треба да го репродуцира насловот во 4К UHD. Маx го приспособува квалитетот на видеото според опсегот на мрежата и брзината на интернетот (не може рачно да ја приспособиш резолуцијата во Max).

Поддржани 4К-уреди
Поддржани HDR10-уреди
Поддржани уреди со Dolby Vision

Решавање проблеми

Ако имаш проблем при гледање во 4K UHD резолуција, еве што може да пробаш:

Провери ги уредите

Провери дали телевизорот поддржува 4К UHD резолуција. За да го направиш ова, најди го бројот на моделот на телевизорот, а потоа на интернет пребарај информации за резолуцијата на телевизорот.

Провери ги поставките на екранот

Кога станува збор за поставките на телевизорот, предлагаме исклучување на рамномерното движење. Чекорите за да го направиш ова зависат од моделот на телевизорот. Исто така, можеби ќе сакаш да го поставиш режимот на сликата на „Режим на кино“ или „Режим на филм“.

За повеќе предлози за екранот, најди го уредот за гледање подолу.

Телевизор Amazon Fire 4K

Провери ги поставките за екранот на телевизорот Amazon Fire. Еве како:

 1. Оди во Поставки > Екран и звуци > Екран.
 2. Отвори го делот „Видеорезолуција“.
 3. Постави ја резолуцијата на видеото на Автоматска. Ќе се појави известување доколку не се открие HDCP 2.2 за HDMI-поврзувањето на телевизорот Fire.

За повеќе информации, оди на Гледај видео во 4К на телевизорот Fire.

Apple TV 4K

Провери ги поставките за видео на Apple TV. Еве како:

 1. На Apple TV, оди во Поставки > Видео и аудио > Формат.
 2. Избери 4К HDR (ако е достапно).
 3. Оди на „Содржина за совпаѓање“. Вклучи ги Match Dynamic Range и Match Frame Rate.
 4. Избери Провери го поврзувањето со HDMI за да ја потврдиш поддршката за избраниот формат.

Ако Apple TV не открие поддршка за 4К HDR, оди на написот на Apple 4K HDR и Dolby Vision на Apple TV 4K.

Chromecast со Google TV и телевизор Android 4K

Провери ги поставките за екранот. Еве како:

 1. Во горниот десен агол на телевизорот, оди на Профил > Поставки.
 2. Избери Екран и звук.
 3. Избери Содржина за совпаѓање. Со ова уредот треба автоматски да се постави да ја прикажува содржината во оригиналниот формат. Исто така, може да ја поставиш резолуцијата преку „Напредни поставки за екран“.

Ако ја немаш опцијата за прикажување во 4K HDR, оди на Гледај 4К Ultra HD содржини за повеќе информации.

PlayStation 5 (во одредени земји)

За помош со PlayStation 5, оди на написот на Playstation Како да се промени резолуцијата на PS5.

Провери ја брзината на интернетот

Осигури се дека брзината на преземање на интернет е најмалку 25 Mbps. Max автоматски го приспособува квалитетот на видеото според брзината на преземање на интернет. Ако брзината на преземањето е помалку од 25 Mbps, серијата или филмот нема да се прикажат во 4К.

Повисоките брзини ќе овозоможат попостојано гледање во 4К. За најдобро искуство, препорачуваме брзина на преземање од 50+ Mbps на уредот за гледање. За да дознаеш како да ја тестираш брзината на интернетот, оди на страницата Max баферира.

Обиди се со жично поврзување. Ако се соочуваш со бавни или непостојани брзини преку Wi-Fi, поврзи го уредот за гледање на рутер со помош на етернет-кабел.

Намали ја активноста на мрежата: Ако други лица ја користат истата мрежа, побарај привремено да ја паузираат нивната активност. Ова ќе распредели што е можно повеќе опсег за гледање.

Обиди се со друг кабел или HDMI-порта

Ако користиш плеер за стриминг (на пр. Apple TV):

 • Осигури се дека користиш високобрзински 4K HDMI-кабел.
 • Погрижи се HDMI-кабелот да биде вклучен во HDCP 2.2 компатибилна HDMI-порта на телевизорот или на аудио/видеоприемникот. HDCP 2.2 може да не биде поддржан од сите HDMI-порти на телевизорот (види во корисничкото упатство за да дознаеш која HDMI-порта е компатибилна со HDCP 2.2).
 • Пренасочи ги аудио видеоприемникот, приклучокот за HDMI или саундбар со повврзување на уредот за гледање директно на телевизорот.

Ако добиваш грешка „Има проблем со поставувањето на уредот“, обиди се со Решавање проблеми со HDMI