Pitanja i odgovori o besplatnom probnom periodu za Max

Najčešća pitanja i odgovori:

Da li postoji besplatni probni period?

Besplatni probni period je kratak period tokom kojeg se ne naplaćuje pretplata. Većina operatera koji pružaju Max pretplatu ne nudi besplatni probni period novim pretplatnicima. Ako plan pretplate ili promotivna ponuda uključuje besplatni probni period, to će biti navedeno prilikom registracije.

Tokom trajanja besplatnog probnog perioda, možeš da gledaš bilo šta u Max planu pretplate uz besplatni probni period. Ako ti se svidi Max tokom besplatnog probnog perioda, ne moraš ništa da preduzmeš. Kada istekne besplatni probni period, pretplata se automatski obnavlja za svaki period naplate dok je ne otkažeš.

Možemo da prikupljamo tvoje lične podatke u svrhu prikazivanja ciljanih reklama tokom trajanja besplatnog probnog perioda, u skladu sa našom Politikom privatnosti.

Ko ispunjava uslove za besplatni probni period?

Ako plan pretplate ili promotivna ponuda uključuje besplatni probni period, prilikom registracije navode se kriterijumi za ispunjavanje uslova. Na primer, neke promotivne ponude dostupne su samo novim Max pretplatnicima.

Ako misliš da smo ti naplatili pogrešan iznos, obrati se vršiocu naplate da dobiješ pomoć (idi na odeljak Ko mi naplaćuje?).

Koliko traje besplatni probni period?

Ako plan pretplate ili promotivna ponuda uključuje besplatni probni period, njegovo trajanje se navodi prilikom registracije.

Kada i kako će mi se naplatiti?

Kada počneš da koristiš besplatni probni period, potrebno je da prilikom registrovanja dodaš način plaćanja kako bi se pretplata posle završetka probnog perioda automatski promenila u plaćenu pretplatu. Obično ti prvi put naplaćujemo kada istekne besplatni probni period (to može da se razlikuje u zavisnosti od vršioca naplate).

Posle isteka besplatnog probnog perioda, pretplata će se automatski obnavljati svakog perioda naplate dok je ne otkažeš. Da izbegneš naplatu za sledeći period naplate, treba da otkažeš pretplatu pre datuma sledeće naplate.

Imaš pitanja u vezi sa naplatom? Idi na odeljak Max planovi i naplata.

Zašto mi je naplaćeno za besplatni probni period?

Ako ti je naplaćeno posle početka bestplatnog probnog perioda, evo nekoliko mogućih razloga:

  • Ponuda ne uključuje besplatni probni period. Ako plan pretplate ili promotivna ponuda ne uključuje besplatni probni period, prilikom registrovanja će ti se naplatiti za Max.
  • Ne ispunjavaš uslove za besplatni probni period. Ako ne ispunjavaš kriterijume za plan pretplate ili promotivnu ponudu uz besplatni probni period, prilikom registracije će ti se naplatiti za Max. Na primer, neke promotivne ponude su dostupne samo novim pretplatnicima. Ako misliš da ti je naplaćen pogrešan iznos, obrati se vršiocu naplate za pomoć (pogledaj odeljak Ko vrši naplatu? u nastavku).
  • Autorizacija plaćanja. Naplata na čekanju je verovatno autorizacija plaćanja. Autorizacija plaćanja se obavlja kako bi se obezbedilo da je način plaćanja važeći i da se ubuduće može uspešno koristiti (kada se završi besplatni probni period).
    Autorizacija plaćanja je privremena i trebalo bi da se ukloni u roku od 7 do 10 dana, u zavisnosti od smernica tvoje finansijske institucije. Autorizacija plaćanja nije naplata, ali može da utiče na dostupna sredstva na računu. Obrati se finansijskoj instituciji da saznaš kada će se autorizacija plaćanja ukloniti i kada će se njen iznos vratiti u tvoja dostupna sredstva.
Ko vrši naplatu?

Evo kako da saznaš ko ti naplaćuje za Max:

  1. Uradi nešto od sledećeg:
    • Veb: Idi na max.com/subscription i prijavi se na svoj nalog. Ne možeš da se prijaviš?
    • Telefon, tablet ili računar: U aplikaciji Max odaberi svoj profil, a zatim opciju Pretplata.
    • Televizor: U aplikaciji Max odaberi ikonu Podešavanja zupčanik (dole desno), a zatim opciju Pretplata.
  2. Ovde ćeš videti preko koga se vrši naplata tvoje osnovne pretplate (vrh ekrana).

Možeš i da pregledaš izvode iz banke ili da pitaš internet operatera, mobilnog operatera ili operatera TV usluga da li ti naplaćuje za Max. (Ako je pretplata deo TV paketa ili mobilnog plana, nećeš videti zaseban naplaćeni iznos za Max.)

Imaš pitanja u vezi sa naplatom? Idi na odeljak Max planovi i naplata.

Kako da otkažem probni period?

Da izbegneš naplatu za sledeći period naplate, treba da otkažeš pretplatu pre završetka besplatnog probnog perioda. Ako otkažeš ranije, možeš da nastaviš da gledaš dok se ne završi probni period.

Imaš druga pitanja?